Voedsel­teams

Een voedselteam is een groep van mensen uit een zelfde buurt die samenwerken voor de rechtstreekse aankoop van biologische groenten en fruit, van hoevezuivel en -vlees (al dan niet bio), van brood en bloem en andere streek- en seizoensproducten. Gemiddeld bestaat een voedselteam uit een twintigtal gezinnen. Elk team beschikt over een depot of opslagplaats, meestal in een garage of een schuurtje bij één van de leden, waar elke het bestelde voedsel wekelijks geleverd wordt. De bestellingen en aankopen worden via het internet gedaan en de afrekening gebeurt maandelijks. Elke teamlid stort zijn bedrag op een gezamenlijke rekening, vanwaar de producenten worden betaald.

Zo maken ze samen deel uit van een netwerk van lokale en duurzame producenten dat de verhandeling van duurzame streek- en seizoensvoeding rechtstreeks organiseert. Voedselteams willen bijdragen aan regionale voedselsystemen en zijn pioniers in de korte keten. Ze zijn georganiseerd per provincie. In elke provincie bestaat er een netwerk van boeren en lokale teams die op hun beurt ondersteund worden door regiowerkers. De voedselteams maken werk van  een korte voedselketen, voedselsoevereiniteit, een stadsregionaal voedselbeleid in Vlaanderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *